Rekordmange elever på Offshore- og maritime dager

22.11.2017

Hele 650 ungdomsskoleelever ønsket å lære om olje- og gassbransjen, da offshore- og maritime dager gikk av stabelen i Stavanger denne uken.

- Jeg har jobbet i mange ulike land, og får lov til å delta i mange ulike prosjekter som vi jobber med, sier Christopher Lyon engasjert til 10. klassingene fra Goa og Grødem ungdomsskole.

Lyon er ROV-lærling i Oceaneering. De er en av flere bedrifter som deltar under Offshore- og martime dager i Stavanger denne uken.

Offshore- og maritime dager er et ledd i å vise og forklare ungdomsskoleelever hvilke muligheter de har innen olje- og martime fag. Den norske fagopplæringsmodellen består av en kombinert opplæring i skole og bedrift. Først går man to år på skolebenken, og så to år i lære i bedrift. Deretter går elevene opp til fagprøve.

Økende behov for fagarbeidere
Behovet for fagfolk vil øke fremover fordi mange av de ufaglærte vil forsvinne ut de neste årene. På noen fagområder vil det være et generasjonsskifte de kommende årene, for eksempel innen kjemi-og prosessfag, hvor hvert fjerde arbeidstaker er over 57 år.

Samfunnet går også i retning av digitalisering, og olje- og gassnæringen er et tydelig eksempel på dette. En slik utvikling vil også kreve fagutdanning og mer spesialisering innen de offshorerelaterte yrkesfagene.

Store valg
På boredekket til Oljemuseet står Helge Kolnes, opplæringskonsulent i Opplæringskontoret for offshorerelaterte fag. Sammen med de fem lærlingene Henrik Clausen, Mattis Hidess Moberg, Erlend Eliassen, Ken- Babou Ndow og Andreas Gustavsen forklarte de lyttende 10. klassinger hvordan lærlinghverdagen er, og møtet med olje- og gassnæringen.

 

Helge Kolnes forklarer til 10.klassingene som er samlet på Oljemuseet.

- Det er ikke lett å velge når man er 15 år, så vi håper å kunne gi dem litt informasjon som de kan bruke når de skal velge seg videre inn i skoleløpet, sier Kolnes.

Viktig målgruppe
Også Halliburton ønsker å vise frem bedriften for fremtidige lærlinger.

- Vi er en lærebedrift og tar inn mye lærlinger. Derfor er det viktig å vise oss frem til denne målgruppen, sier Synnøve Gysland Sunde, teamleder rekruttering og HR-support i Halliburton.

Med seg har hun lærlingene Filip Bjøro og Christina Hetland. De har snakket med ungdomsskolelevene om hvilket skoleløp de har valgt og læretiden i Halliburton.

- Antall læreplasser har økt det siste året, og jeg har vært veldig fornøyd med valget mitt. Derfor vil jeg oppfordre andre til å velge samme retning, sier Filip Bjøro.

- Man må lære seg ting på en praktisk måte. Jeg har mange muligheter når jeg har valgt denne veien, sier Christina Hetland.

Hva lurer spør elevene om?

- De lurer på alt fra hva man gjør i fritiden, hvordan det er å være dame i oljeindustrien og hvor mye man tjener, ler Sunde.                             

Rekordhøy deltagelse
Fride Solbakken i Maritimt Forum er svært fornøyd med årets deltagelse.

- Vi har rekordmange påmeldte elever i år, og jeg håper dette gjenspeiler at mange nå ser en mulighet i maritim og offshoreindustri. Vi har mange store oppgaver vi står overfor fremover, og da trenger vi flere flinke arbeidere.

 

Fakta:

Offshore- og maritime dager er et samarbeid mellom Maritimt Forum, Maritimt Opplæringskontor, Opplæringskontoret for oljerelaterte fag, Norsk Olje og Gass og Stavanger offshore tekniske skole.

Arrangementet pågår fra 21. – 22. november på Oljemuseet i Stavanger, i tillegg til en omvisning på Skoleskipet Gann.

Over 600 elever er påmeldt årets arrangement og 24 ulike ungdomsskoler.

Utstillerne er: Maritimt Opplæringskontor, GMC Maritime, Opplæringskontoret for oljerelaterte fag, Songa Offshore, Opplæringskontoret for industrifag, Halliburton, Karmsund videregående skole, Simon Møkster Shipping, SOTS, Oceaneering, Skoleskipet Gann.